søndag 6. februar 2011

Reisehåndboka: Hva koster Amerikaturen?

Dette er altså ikke noe som står over grenseovergangene når du kommer til USA, men snarere ved inngangen til Disneyland. MEN: USA er også en anderledes og fantastisk verden, og et godt reisemål.

Hva koster en road trip i Amerika?

Det er jo et relevant spørsmål for de fleste av dem som kunne komme til å vurdere en tur over hit, og “Antonsen hjelper deg” har sett litt nærmere på det for deg. La oss konkludere med en gang: Dersom man er litt “gjør det selv-type,” så trenger det slettes ikke bli fryktelig dyrt.

Mye handler nok om hva du vil, men la oss tenke oss et opphold ved Stillehavskysten med utgangspunkt i LA, California. Herfra kan du lett få med deg opplevelser som skjønne San Fransisco, eventyrlige Disneyland, spektakulære Grand Canyon, berømte Hollywood, beryktede Las Vegas, historiske Route 66, verdens største zoo i San Diego og mye annet. Det er heller ikke umulig å nå både Seattle og Vancouver dersom de to flotte byene skulle stå på ønskelista. Og er du først på de kanter, er heller ikke OL-byen Whistler eller provinshovedstaden i BC, Victoria (vi bor i Victoria, en nydelig sommerby!), langt unna. Eller Rocky Mountains. Netto kjøretid fra Los Angeles til Vancouver er litt over 19 timer.

Vi fulgte vestkysten sørover, og turen fra Las Vegas og hjem gjorde jeg i ekspressfart alene; resten av familien reiste hjem med fly. Dette for å spare tid, penger og krefter på slutten av en flott tur. Den lille blindveien på kartet går til Grand Canyon. PS! Har ikke fått med meg at jeg var innom Salt Lake City på veien hjem; etter Las Vegas handlet det visst kun om å komme seg hjem så fort som mulig, med blind tillit til GPS'en

Alle norske priser er regnet med utgangspunkt i dollarkursen i januar, som er godt under kr 6,-. Nå er det også lavsesong, hvilket selvfølgelig påvirker prisene en del. Men de generelt tøffe tidene i USA gir sterk konkurranse og gode priser. Det er sjeldent gunstig å feriere her nå.

Bil
Leiebil type stor sedan, hentet på Los Angeles intl., fri kilometer, retur til samme sted hvor bilen ble hentet: Rundt kr 1.200,-/uke. Mulig en kan finne bedre dealer om en leter litt. Ekstraforsikringene utleierne tilbyr vil du som regel ikke ha bruk for, og det er billigst å fylle opp bensintanken selv før du returnerer bilen. Ekstra for barnestoler, GPS osv dersom slikt kan leveres. GPS er for øvrig et helt fantastisk hjelpemiddel! Ingen bør sette i gang med en road trip i USA uten, med mindre man har en særlig hang til å plage seg selv og sine medreisende. Særlig i de større byene er trafikkmaskinene en sann spagetti, og det er omtrent like lett å miste retningssansen som i Disneylands innendørs, mørklagte, berg- og dalbane Space Mountain. Ikke gå for en av de billigste GPS’ene; de kan være noe sene med å oppdatere seg, slik at du omtrent får vite hvor du skulle svingt av i det du passerer avkjørselen. Har du en god GPS allerede, er det bare jo bare å kjøpe seg et nedlastbart Nord-Amerikakart og ta TomTom’en med seg i bagasjen. Foruten å gjøre navigeringen til en lek, så er ofte GPS'en reneste reisehåndboka. Her finnes det telefonnummer til hoteller, restauranter og veihjelp, og mye annet.
Det er ikke så farlig når veien går rett fram, men det ser noe verre ut rundt og inne i de store byene.
Bensin:
USA: +/- kr 5/liter. Billig! Drar du over grensa til Canada stiger literprisen til rundt kr 7,-, også det til å leve med for en nordmann.
Pizza til $5 er billig og bra! 
Mat:
En BicMac koster kr 21,70, mot kr 45,- hjemme. En god burgermiddag på kjederestaurant som Red Robin kr 60,- og oppover. En dag hadde vi en helt glimrende, stor pepperonipizza for $ 5 blank, det er kr 30,- og nesten ikke til å tro. Burgerking-burgere til en dollar stykke og gratis påfyll på drikke, lar seg også høre om man vil reise på lavbudsjett. Men det er masse kvalitetsmat der ute også, selv om det først og fremst er mangfoldet av kjeder man merker seg først (mange av kjedene serverer utmerket mat, med det er jo litt kjedelig med kjeder). Massevis av gode matvareforretninger med et formiddabelt utvalg.

Overnatting:
Dersom man ikke er spesielt kresen, får man tak i rom for to voksne med plass for to-tre små barn (mange rom her har to dobbeltsenger som standard, og setter gratis inn en babyseng på forespørsel) fra kr 200,- pr natt, men det er ikke vanskelig å bruke mye mer på overnatting. Vi var innom et hotell i Las Vegas hvor de bedre “rommene” kostet $ 10.000,- pr natt. Prisene ser ut til å stige litt nordover i landet eller inn mot sentrum av byene. Internett og planlegging er et godt hjelpemiddel til å holde prisene nede, men skal man dømme etter skilt og plakater langsmed hovedveiene, så kan man få billig overnatting på dagen (dvs. natten).

Det er en helt utrolig mengde med hoteller og moteller her nede, og særlig på denne tiden av året har man ledig kapasitet over alt. Vi har bodd mye på Fairfield inn (Marriotts billigkjede som holder veldig bra nivå), men i oktober overnattet jeg hos billigkjeden Super 8, og det var greit og rent. Motell 6 er visst den billigste av kjedene, og skal være helt greit. Man er jo ikke på tur for å sitte på hotellrommet, så pengene bør prioriteres til andre typer opplevelser etter min mening. På grunn av litt dårlig planlegging ble siste natt tilbrakt på Courtyard, et dyrere hotell med nokså høy standard, og selv det var sympatiske $ 89,- og det er vel ikke mye mer enn kr 500,- med dagens gunstige dollarkurs. Sjekk: Ligger hotellet nært et storbysentrum? Da påløper det fort kr 120,- pr døgn ekstra i parkeringsavgift. Litt utenfor sentrum må man sjeldent betale for parkering, og det er ofte også fredeligere med tanke på nattero.
For de mest fryktsomme turister fra Norge kan vi anbefale denne lille perlen: Norskeide Motell Stagecoach 66. De har sikkert til og med lefse.

Mat og overnatting flyter litt over i hverandre på to punkter
1) Det er for det første veldig greit med frokost inkludert i overnattingen. Til forskjell fra Norge er det mange hoteller som ikke serverer frokost, i alle fall ikke inkludert i romleien. Sjekk dette på forhånd, for frokost på kafé blir fort kr 50-60,- pr person (Denny’s eller lignende). Det er riktignok noe mer spennende frokost enn det de fleste hotellene serverer, men vi har god erfaring med at det finnes frukt, frokostblanding, vafler, bagels, kokte egg (alltid kalde og med en vennlig henstilling om ikke å varme dem opp i mikro’en!) osv. på mange steder. Ost og kjøttpålegg er stort sett fraværende, men en får om ønskelig kompensere med en muffins.

2) Kjøleskap på rommet er greit om man som oss har med litt pålegg og drikke i kjøleboksen. På dagen leverer jo bilen strøm, men om natta bør en huske å koble fra om en ikke skal gjøre seg avhengig av en vennlig amerikaner med startkabler neste morgen. Det er mye å spare både av tid og penger på å ikke ta alle måltider ute. En lunsjpause på en rasteplass koster nesten ingen ting, og den er unnagjort på 20 minutter. Det skal godt la seg gjøre å bli ferdig på under timen om en først setter seg ned på en restaurant - White Spot eller hvilken det måte være. Dessuten er det er ofte en ytterst slitsom affære - i alle fall for oss med 3 smårollinger – å gå på spisesteder som ikke er skreddersydd for barnefamilier. Utvalget av slike er litt begrenset, og personlig vil jeg betakke meg for å innta alle mine feriemåltider på en McDonald’s med lekeplass… Det er forresten minst et hederlig unntak: Rainforest Café: Der trives store og små. God mat og masse å se på. Elefanter og apekatter og fantastiske akvarier. Det er forresten bare fisken som er ekte, og det kan vi alle være glade for. Drive-thru og måltider i bilen er alltids et alternativ, og det er en drøss av slik plasser. Burgere dominerer, men det finnes mexicansk, kinesisk, japansk og mye annet. GPS’en din er godt kjent, og tar deg gjerne med til den nærmeste plassen!

Disneyland
Kostbart, men et must om en er på disse kanter, ikke minst om en reiser med barn. Men: Disneyland bør alle få med seg! Vi var der i seks dager, men man kan helt sikkert klare seg godt med tre. Kanskje til og med bedre, for seks dager ble litt voldsomt. Vil man være lenge, så er det altså slik at hver dag ekstra som man legger på billetten blir billigere og billigere. Akkurat nå koster et tredagers park-pass (Disney + California Adventure) rundt kr 970,- for dem som er ti eller eldre, og en hundrings mindre for dem nedover i alder. De under 3 går gratis, det skulle da bare mangle.

Flyreise
Tur/retur Oslo til Los Angeles på tilfeldig valgte datoer i vår finner jeg på kelkoo.no for kr 4.600,- og oppover. Her gjelder det å prøve seg fram med litt forskjellige ukedager, for variasjonene kan være store. Sjekk nøye hvor lang den totale reisetiden blir; det er virkelig ikke verdt det å spare kr 1.000,- dersom reisetiden blir 10 timer lengre. Turen er lang nok, og ikke minst om en reiser med småbarn er kort reisetid gull verdt, tro meg!

Tips
Eller drikkepenger, som man kalte det i gamle dager. Dette forventes - det er rett og slett en del av levegrunnlaget til betjeningen på restauranter, guiden din og taxisjåføren - med mindre servicen har vært usedvanlig slett. Det sies at $ 2 pr døgn er en grei sum å legge igjen til dem som gjør rent på hotellrommet, men det skader jo ikke å gi litt mer om rommet er rent og pent. På restaurant er 10 % lite og 20 % bra. Ha alltid noen dollarsedler tilgjengelig; det er litt pinlig å be om vekslepenger på en 20-dollarseddel!

Skatt
I de fleste stater kommer det på en slags handelsskatt på varer og tjenester. Denne varierer mellom 5 og 15 %, og står som regel ikke på prislappen (bortsett fra bensin; der er det totalsummen du får oppgitt). Det er jo tåpelig at ikke den reelle prisen står på varen, men slik er det altså, og der er vi altså heldigere stilt i Norge. 

Tiggere
Det er en del mennesker her det har gått galt for i livet. Det er mange offer for finanskrisen og et vanskelig arbeidsmarked, og selvsagt en del rusmisbrukere. Selv om en gir to-tre dollar til alle som ber om litt hjelp, så blir det ikke mange penger av det i forhold til det man ellers bruker på ferien. Og hvorfor ikke benytte anledningen til å slå av en liten prat?

Shopping
Mye er billigere her enn i Norge, så det kan være en god ide å bruke litt tid på shopping. Sko og smykker og musikkinstrumenter er billig, og det finnes ofte såkalte factory outlets, store direkteutsalg utenfor byene. Styr unna elektronikk (nesten like billig hjemme og med bedre garantier og riktig stikkontakt). Kamerutstyr kan du få god pris på, bare sjekk på nett hva det koster hjemme, og ikke la deg lure av smarte selgere som gjerne vil sko seg på velbeslåtte nordmenn (dette gjelder de mindre forretningene du kan finne i typiske turiststrøk, som ved Fisherman's Wharf i San Fransisco. Vet du hva du vil ha, så bestem deg for hva du vil by. Kanskje gjør du et kupp). Husk på at du helst skal få varene velberget med hjem, så det må jo kunne transporteres på en fornuftig måte. DVD'ene her er laget for sone 1 og kan ikke avspilles på DVD-spilleren hjemme.

God tur, og dersom du tar turen over snart må du komme innom på kaffe.

1 kommentar:


  1. For more information on design your own t-shirts, own banner, own flag, logo, USB stick, banner etc, visit www.targethouse.dk. Here you will find more articles and tips on marketing items as well as a design dine egne t-shirts,egne banner,egne flag,logo,USB stick etc form where you can conveniently
    submit your request in one form and get responses from multiple suppliers so that you can find the best price and product for your marketing needs.
    Learn how to design your own business logo at: design dit eget dørskilt

    SvarSlett